Mierenegel
De mierenegel is een zoogdier dat eieren legt. Het dier word ook wel stekelmiereneter genoemd. Hij behoort tot de familie der miereneters. Net als egels heeft hij stekels, maar de egel en hij zijn geen familie. De mierenegel eet vooral termieten en mieren. In het Engels heet de mierenegel echidna, wat hij te danken heeft aan Echidna, een monster uit de Griekse mythe.
De mierenegel heeft een vast woongebied, maar geen territorium, want zijn woongebied kan overlappen met dat van andere mierenegels. Bij gevaar graaft de mierenegel zich razendsnel in, tot alleen zijn stekels nog te zien zijn.
Hij rust graag opgerolt op beschutte plekken, zoals een holle boom waar weinig licht is. De lengte van een mierenegel ligt tussen de 30 en 45 cm, en een 1 cm lange staart. Zijn gewicht ligt tussen de 2,5 en 7 kg.
De mierenegel is dag en nacht actief, vooral in de schemering.Hij kan slecht tegen hoge temperaturen, want zijn liechaamstemperatuur is 31-33 graden celcius. Hij houd een winterslaap.
Vrouwtjes zijn niet elk jaar vruchtbaar. Vrouwtjes die vruchtbaar zijn, paren met meerdere mannetjes. De voortplantingstijd is van juli tot september. Tijdens de winterslaap ontwaken de mannetjes zo'n maand vroeger dan de vrouwtjes.
Na een draagtijd van 21 tot 28 dagen legt het vrouwtje een ei, zelden twee, in een tijdelijke buidel. Na verloop van tijd verdwijnt de buidel weer.
Het ei is klein, rond en met een zachte, leerachtige schaal, als een reptiel. De buitenkant is kleverig, zodat het beter in de buidel blijft zitten. Na ongveer 10 dagen komt het ei uit. Het jong weegt dan ongeveer 0,3 tot 0,4 gram en is ongeveer 1,5 cm lang. Het is kaal en de achterpoten zijn nog niet volgroeit. Het jong blijft 2 tot 3 maanden in de buidel, tot zijn stekels te scherp worden. Het groeit razendsnel. Na ongeveer 180 tot 205 dagen verlaat hij het hol en nat 12 maanden ins het zelfstandig. Hij is pas na 5 jaar geslachtsrijp.
Mierenegels kunnen heel oud worden, de oudste bekend is 45 jaar geworden.